Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

ASIRA online kurs

Obaveštavamo sve zainteresovane studente, postdiplomce, istraživače i bibliotekare iz oblasti poljoprivrednih nauka da se prijave na besplatan ASIRA onlajn kurs za pristup naučnim informacijama. Osnovni cilj kursa je predstavljanje platforme za poboljšanje vidljivosti, pristupačnosti i upotrebljivosti informacija u poljoprivrednom domenu, posebno u zemljama sa niskim prihodima. Od početka 2017. godine kroz ASIRA program obučeno je više od 300 učesnika iz 41 zemlje.
Registracija je otvorena do 15. oktobra, a za više informacija pogledajte veb stranicu kursa.

(objavljeno 13.10.2017.)

Poseta delegacije bibliotekara sa Kipra

U petak, 06. oktobra 2017. godine u saradnji sa EBSCO informacionim servisom i CABI izdavačkom kućom, organizovan je prijem delegacije bibliotekara sa Kipra. Razmenjena su iskustva između bibliotečkih konzorcijuma i održano je predstavljanje EBSCO Discovery Service i CAB abstracts baze.

(objavljeno 06.10.2017.)

Korekcija Impakt faktora za 2016.

Baza EleČas je ažurirana sa novim vrednostima Impakt Faktora (IF) i pozicijama časopisa.

Naslovi časopisa koji su dobili impakt faktor za 2016. godinu u septembru 2017. godine, a bili su izostavljeni iz JCR-a objavljenog u junu 2017.

Vrednost IF časopisa koji izlaze u Srbiji nije se promenila.

(objavljeno 03.10.2017.)

Radionica „Akademsko pisanje i publikovanje”

U saradnji sa Fakultetom veterinarske medicine, u četvrtak i petak, 05. i 06. oktobra 2017. godine, organizujemo radionicu „Akademsko pisanje i publikovanje”. Radionice su namenjene doktorandima i uredništvima naučnih časopisa iz Srbije (oblast veterinarske medicine), a predavači su Meri Kristofer (profesor Univerziteta u Kaliforniji, Školi veterinarske medicine u Dejvisu i glavni urednik časopisa „Frontiers in Veterinary Science“) i Karen Jang (član uređivačkog odbora naučnog časopisa “Veterinary Clinical Pathology”).
Prvi dan radionice nosi naslov – Napisati i publikovati rad u veterinarskoj medicini: ključ do uspeha i posvećen je autorima naučnih radova.
Drugi dan radionice je posvećen urednicima i članovima uređivačkih odbora naučnih časopisa, a naziv ovog dela radionice je – Uređivanje naučnog časopisa: vođenje i oblikovanje Vaše discipline.

Radionice su celodnevne i održavaju se u Narodnoj biblioteci Srbije (u Amfiteatru), sa početkom u 9 časova.

(objavljeno 02.10.2017.)

U duhu Nedelje procesa recenzije

Povodom obeležavanja Nedelje procesa recenzije preporučujemo članak "Kako recenzirati naučni rad" koji su objavili autori Aleksandar Dekanski, Ivana Drvenica i Olgica Nedić u časopisu Zaštita materijala vol. 58 br. 3, 2017.
Članak se može koristiti i kao svojevrsno uputstvo ili priručnik o recenziranju naučnih radova i namenjen je pre svega mladima. U njemu se na zanimljiv način opisuje postupak recenzije i istaknuti su etički principi kojih se recenzent treba pridržavati.
Radi pogodnije distribucije i čitanja prilažemo i preformatiranu formu rada koju smo dobili od autora.

(objavljeno 11.09.2017.)

Kategorizacija domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa za 2015. i 2016. godinu.
Liste kategorizacija domaćih naučnih časopisa za period od 2006. do 2016. godine možete pogledati i na KoBSON stranici Kategorizacija domaćih časopisa

(objavljeno 28.07.2017.)

Unapređen sajt Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je da je stranica Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije unapređena.

U “Kutku za urednike”, u meniju – Video i materijali sa predavanja, postavljeni su video zapisi sa radionica održanih tokom realizacije projekta “Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia”. Pristup je ograničen i omogućen je autorizovanim korisnicima (predstavnicima uredništava časopisa koji su dostupni u režimu otvorenog pristupa). Za pristup su neophodni korisničko ime i šifra. Kako biste dobili neophodne podatke, potrebno je poslati zahtev, putem mejla, na adresu repozitorijum@nb.rs.

Dodatno, kao rezultat eIFL projekta napisana je i elektronski objavljena monografska publikacija “Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices”. Publikacija daje presek stanja naučnog izdavaštva u Srbiji, izvedenog na osnovu sprovedene ankete u kojoj je učestvovalo preko 150 uredništava. Takođe su date smernice i preporuke za dalja unapređenja časopisa i praćenje svetskih trendova. Publikacija je na engleskom jeziku, a prevod iste biće uskoro objavljen. Kompletan tekst nalazi se na u meniju Studija - Open Access Journals in Serbia: Policies and Practices.

(objavljeno 02.06.2017.)

Novi izgled KoBSON sajta

Usled mnogobrojnih pohvala novog izgleda KoBSON sajta, objavljujemo prvu pristiglu, a našu korisnicu nagrađujemo KoBSON kišobranom.

Poštovani, srdačno Vam čestitam pokretanje novog vizuelno i sadržajno unapredjenog web-site, najlepše hvala u ime naučne zajednice Vojvodine i Srbije na Vašem radu i važnom doprinosu našoj nauci.

Zahvaljujemo smile

(objavljeno 10.04.2017.)

Dragi korisnici, dobro došli na novi sajt KoBSON-a. U skladu sa potrebama naučnika i istraživača, novi sajt je korisnički orijentisan, informativan i prilagođen uređajima različitih rezolucija - kako desktop i laptop računarima, tako tabletima i mobilnim telefonima.

Započnite Vašu pretragu ovde i sada.
Vaš KoBSON tim smile

(objavljeno 05.04.2017.)

Objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Obaveštavamo korisnike da je objavljena nova verzija sajta Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije. Portal je unapređen novom stavkom u meniju - Kutak za urednike, kao rezultat sprovedenog projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", podržanog od strane EIFL-a.  Kutak za urednike je osmišljen kao pomoć i skup svih tema obrađenih putem aktivnosti realizovanih u okviru projekta. Neki od bitnih odeljaka su: Referisanje časopisa u WoS-u, Scopus-u, SCIndeksu, DOAJu, CC licence, Open Journal System, Plagijarizam itd. Dodatno će biti postavljeni video i materijali sa održanih predavanja i radionica koji će biti dostupni samo autorizovanim korisnicima (za pregled sadržaja biće potrebno korisničko ime i šifra).

(objavljeno 25.01.2017.)