Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Једанаести Фестивал науке у Београду

„Један на један“ је овогодишњи слоган 11. Фестивала науке који се одржава од 14. до 17. децембра 2017. године у Београду. У халама 7, 8 и 9 Београдског сајма биће представљене научне поставке док док је експлозивна Научно-фантастична бина ове године смештена у халу 5. Програм је подељен у више целина по типовима, а доста садржаја намењено је и најмлађима.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 07.12.2017.)

Портал за бесплатно преузимање књига

Преко издавача Open Book Publishers (OBP) омогућено je неограничено бесплатно преузимање свих објављених дигиталних издања OBP у различитим форматима и начинима приступа садржају путем следећег линка:

https://www.openbookpublishers.com/

OBP је непрофитни издавач књига отвореног приступа који објављује ригорозно рецензиране монографије из области друштвено-хуманистичких наука. Основан је од стране академика на Универзитету у Кембриџу.


 

(објављено 07.12.2017.)

Мала видео школа за ORCID

Рачунарски центар Универзитета у Београду (РЦУБ) је на свом Медиа порталу објавио видео материјале - Мала видео школа за ORCID. Ови материјали су намењени свима који (још увек) немају свој ORCID, али и онима који га имају, а нису задовољни припадајућим ORCID профилом.
Свака тема обрађена је кратким видео-клипом (око 6 минута) који има за циљ да олакша креирање и одржавање ORCID профила.
ORCID (Open Researcher and Contributor ID) идентификатор представља алфанумерички код који идентификује одређеног аутора. Овај сервис је покренут у новембру 2012. године, с циљем да постане универзални систем за идентификацију аутора научних радова. Сервис омогућава истраживачима да креирају и уређују своје профиле, који обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи, податке о финансијерима. Размена података је омогућена са Scopus-ом и RecearcherID-ом.

На званичној страници ORCID такође постоје корисна упутства и материјали.

(објављено 28.11.2017.)